2012. március 20., kedd

Defense VS. QB I.rész

Itthon sokan azt hiszik, az irányító dolga csupán a handoffokból és a passzolásból áll. Azonban egy tökéletes játék végrehajtása nem csupán a labda eldobásából áll, minden sikeres játék egy tökéletesen megkomponált folyamat eredménye. Ma a defense play előtti olvasása lesz terítéken passz szituációknál.


Miután megvan az aktuális játék fajtája, és a támadóegység feláll a vonalra, onnantól kezdődik az irányító egyik legfontosabb feladata. Ezt hívják pre-snap readnek. Ilyenkor az irányító feladata a védelem játékának felismerése, illetve a megszerzett információk keresztezése a saját játékával. Amennyiben a látottak alapján úgy tűnik, a saját játéka halott, egy okos, tapasztalt irányító azonnal változtat.

Először a safety-k számát, és elhelyezkedését érdemes megnézni. Ha egy van a pályán, leggyakrabban cover 1, vagy cover 3-at választják. 2 safety esetén többnyire cover 2 zone, vagy cover 2 man lesz a védekezési forma. (természetesen megannyi változat van,de erről későbbiekben) Abban az esetben, ha a safety-k mélyen vannak, érdemes inkább futni, amennyiben a szituáció-tehát az eredmény,és a hátra lévő idő-engedi. Ha közel vannak, és mindenképpen passzolni akarunk, a play-action fake behívása rendkívül hasznos lehet, hogy a safety-ket, linebackereket a pálya közelebbi területén tartsuk. Irányítóknál alapvető tudás a defense felállások ismerete legalább annyira, mint a saját playbookjuk ismerete. Sajnos több ízben is tapasztaltam itthoni irányítóknál, hogy fogalmuk sincsen a defense alapvető dolgairól, pedig anélkül ezerszer nehezebb, egy komolyabb ellenfél ellen pedig teljességgel lehetetlen az eredményes játék. Többek között azért is fontos, mert minden védekezési sémának van gyenge pontja, ahol a leginkább sebezhető, és minden értelmes playbook úgy van felépítve, hogy az összes defense séma ellen legyen néhány játék.Safety-k után a cornerek elhelyezkedése is sokat elárulhat az adott védelemről. Például ha loose man szituáció van, vagyis a corner távol áll a receivertől, akkor a rövidebb route-okkal érdemes operálni. Bump-and-runnál azonban főleg a hosszabbak, például fly, corner,post,deep out,stb. route-ok lehetnek eredményesebbek.

Végezetül a linebackerek és a defensive line felismerése következik, mert egy 4-3 cover 2-nél teljesen másképp oszlik fel a pálya közepe, mint egy 3-4 cover 2-nél, ezáltal a gyenge pontok eltolódnak a pályán.

Miután felismertük, mit mutat a védelem, hasonlítsuk össze a saját játékunkkal. Ha olyan játékunk van, amit pont lefed az ellenfél védelme, azonnal át kell hívni olyanra, aminél az adott route az ellenfél gyenge pontját támadja.
Olvasni kell a potenciális blitzeket. Az esetek nagyobb százalékában az ellenfél mutatja. Ilyenkor a fal blokkolási sémáját kell összevetni az ellenfél felállásával, vagyis jut-e elég blokkoló az érkező nyomás ellen, vagy el kell tolni a falat valamelyik irányba. Illetve, ha valaki szabadon érkezik, akkor a hot read működhet-e, mert ha nem, akkor a snap előtt váltani kell.

Lehetséges mismatchek keresése a következő feladat. Ez lehet magasság-,képesség-, vagy szituációbeli előny számunkra. Ha egy másfél fejjel alacsonyabb corner védekezik a receiverünkön, azt érdemes kihasználni, de azt is mihamarabb fel kell ismerni, ha szimplán lassabb. Vannak olyan szituációk is-idehaza rengeteg-, amikor egy linebacker védekezik receiveren. Ez óriási hiba, amit kiméletlenül ki kell használni, ameddig nem reagálnak rá legalább egy extra defensive backkel.

Játékunkat főleg segítheti, ha már láttuk az ellenfelet. Ezért érdemes kilátogatni egy mérkőzésükre, vagy beszerezni egy videóanyagot, ugyanis minél több esetet látunk az ellenfél védelméből, annál gyorsabban és hatékonyabban tudunk olvasni.

Végezetül arra hívnám fel a figyelmet, hogy nem szabad abba a hibába beleesni, hogy a pre-snap readben váltig megbízunk. A védelem célja ugyanis az irányítók összezavarása, ezért sok esetben mást mutatnak, mint amit játszani fognak. Ezért kell olvasni a play közben is, ami a következő bejegyzésem témája lesz.

1 megjegyzés:

  1. Szerintem a foci nyelvét sokan (köztük én sem) nagyon értik, nagyon örülnék neki, ha a következő írásokban kicsit elmagyaráznád, és nem csak a foci nyelvén írnál, hanem hogy a hétköznapi ember is értse.

    VálaszTörlés