2012. március 23., péntek

Defense VS. QB II.rész

Előző bejegyzésemben említettem, nem csak a snap előtt kell olvasni a védelmet, hanem a snap és a labda eldobása közötti néhány másodpercben is. Ezt nevezzük post-snap readnek. Ilyenkor a pre-snap read során begyűjtött információkat vegyítjük a snap után bekövetkező változásokkal.

Megfelelő olvasáshoz rendkívül fontos, hogy az irányító dropback közben ne lefelé tekintsen és a földet nézze, hanem az adott playben megfelelő kulcsot olvassa. Minden play-nél vannak ún. kulcsok. Ezek határozzák meg a játék végkimenetelét. Többnyire a flat defender az első kulcs, aki elárulja, milyen védekezési formát választottak. (2 safety-s felállásban pl. cornerback, 1 safety esetén will linebacker,vagy strong safety)

Will linebacker pozíciója a hot read olvasása miatt is fontos. A snap után az irányító első lépésénél azonnal rá kell pillantania, ugyanis rengeteg esetben érkezhet érintetlenül, amiből órási mészárlások szoktak kikerekedni, ha az irányító nem figyel rá. Amennyiben a Will blitzel, a képen "H"-val jelzett játékos előtti terület szabadabbá válik, így azonnal támadási felületet ad. Ilyenkor az elkapó az üres területbe fut és már várja is az érkező labdát. 



Vegyünk egy másik példát. A kép alapján cover 2-t látunk, amit a cornerek és safety-k felállásából már ki lehet következtetni. Pirossal berajzoltam egy játékot, ami cover 2 ellen tökéletes fegyver. A running back lent tartja a cornerbacket-t, innentől kezdve csak a strong safety-t kellene figyelni, és az ő helyzete alapján választani a tight end, és a wide receiver közül.


Azonban a snap után arra lehetünk figyelmesek, hogy a cornerback megy hátra a harmadába, így feltehetőleg valamilyen transzformáció ment végbe a defense-nél. (Ilyenkor legegyszerűbben a cornerback csípője árulkodhat, ami azonnal megmutatja, merre fog indulni a játéknál)Következő kulcsunk azonnal a strong safety lesz, aki a hátsó zónából fog loholni a flat zónájába. A kialakult cover 3 ellen azonban a felrajzolt play nem kivitelezhető, csak ha az irányító erőlteti valamelyik célpontját.



Ezért az egyetlen lehetőség a kulcsok mihamarabbi olvasása lesz. Így két opció marad. A tight end is olvasva a védelmet,nem a pálya középső részét támadja, hanem kicsit kijjebb sodródik, így esély nyílik arra, hogy a free safety ne érjen oda a saját és a jobb oldali cornerback harmadának közötti határára. Másik variáció pedig a running back marad, akinek minél előbb oda kell dobni, hogy elegendő területe maradjon.
A legnehezebb az egészben, hogy ezt a másodperc töredéke alatt kell felismerni, amit csak rengeteg gyakorlással lehet kivitelezni. Emellett elengedhetetlen, hogy a tight endek,elkapók,runningbackek is ismerjék a defense coverage-eket, ugyanis idomulni kell az adott védelmi sémához.

Ezzel a rövid bejegyzéssel csak 2 gyakori post-snap read esetet próbáltam meg érzékeltetni, természetesen rengeteg szituáció van, ami befolyásolja a játékot, de egyesével nem lehet őket leírni,ábrázolni, annyi van. A legfontosabb a kulcsok olvasásában rejlik, amihez a defense sémák ismerete szükséges. Következő lépésekben ezért a különböző coverage-ek lesznek terítéken.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése