2012. augusztus 28., kedd

A 180 centis meglepetés

Russell Wilson bombaként robbant be az NFL világába. Persze azok számára, akik foglalkoztak az elmúlt években egyetemi focival is, nem újdonság a neve. Röpke 4 hónap leforgása alatt a 2012-es draft harmadik köréből az edzőtáborokon át egészen a Seattle Seahawks kezdő pozíciójáig repült a fiatal irányító. Nem rossz.
A 23 éves quarterback az NC State-en kezdte meg egyetemi karrierjét és egészen jó számokat produkált, még Andre Woodson rekordját is megdöntötte és zsinórban 389 passzkísérlete volt interception nélkül. Utolsó egyetemi évében átkerült a Wisconsin Badgers-höz és ez a váltás hozta meg neki az igazi robbanást. Kis túlzással fele annyi passzkísérlete volt, mint előző évben. Ennek ellenére kb. 500 yarddal passzolt kevesebbet, viszont karriercsúcsot jelentő 33 td-t passzolt, amivel a Big Ten történetének második legeredményesebb irányítója lett Drew Brees (39td) mögött. Irányító mutatója 191,8-as lett, amivel új FBS-csúcsot állított be.

Wilson szemmel láthatóan elég combos pedigrével lett megáldva, egy dolog kivételével: a magasság. Wilson 180cm magas, ami az NFL kegyetlen világában pontosan 180cm alacsony irányítót jelent. Ilyen méretekkel rendelkező irányító nem minden nap szaladgál a ligában, főleg olyan, aki huzamosabb ideig megragadt. Ha a jelenlegi játékosokat nézzük, az alacsonyabb, de mégis kiváló játékosok mind képesek voltak valami pluszt magukkal hozni, ha csak Michael Vick mozgékonyságára, vagy a korábban említett Brees pontosságára gondolunk.
De ne legyünk telhetetlenek, Wilsonban is megvan az a plusz, amitől igazán naggyá válhat, ezért nem csúszott egészen az 5-6. körig. Kezdésnek újoncként egyáltalán nem rezelt be a friss közegtől, a Pete Carroll vezetőedző által hirdetett nyílt versenyen lemosta a dollár kötegekért elhozott Matt Flynn-t, ezzel szabad utat nyitva az első játékhét felé.
De mit is jelent szakértők között néhány centi? Mel Kiper és Jon Gruden megmutatta:

Wilson játékának rengeteg erőssége van. Karerőssége bőven NFL-szintű, labdái szép spirálban szállnak megfelelő sebességgel. Magasságát rendkívül magasan elengedett dobásaival kompenzálja, technikája sallangmentes. Emellett rengeteget mozog ki a zsebből, ez az igazi fegyvere. Hihetetlen játékokat hajt végre kifacsart pozícióból, és pontosságából semmit sem veszít el. Másik előnye, hogy pro-style offense-ből érkezett, így az adaptációja is sokkal rövidebb időt igényel. Tökéletesen olvassa a különböző védelmi sémákat és nagyon kifejlett érzéke van a zsebben való mozgásban, így számos sack-ből menekült már ki az évek folyamán. Az NFL Scouting Combine-on 4.55-öt futott 40 yardon, így akkor sincs pácban, ha futva kell hozni a yardokat. Karakterével kapcsolatban egy kis adalék, hogy Wisconsinba való átigazolása után két hónappal megválasztották csapatkapitánynak.

Legnagyobb gyengesége a már korábban is említett magassága. Sokan igazi college qb-nak tartják, aki komoly karriert nem futhat be az NFL-ben. A Badgers-ben nagyon jó fal mögött dolgozott (elég, ha csak Peter Konz-ra, vagy Kevin Zeitlerre gondolni), így rengeteg ideje volt olvasni az ellenfél védelmét, amire nem biztos, hogy lesz ideje ezentúl.

Mindent egybevetve fétisemmé vált az alacsony irányítóknak való szurkolás, ez alól Russell Wilson sem lesz kivétel. Az igazi bevetésre azonban még szeptember 9-ig várni kell, amikor is az Arizona Cardinals fogadja a Seahawks-ot. Addig is egy rövid ízelítő, miért is lett ő a kezdő irányító:








1 megjegyzés:

  1. Valóban megérdemli a pozíciót, építhet rá a csapat. Csak azt a fránya Broncos-t nem kellett volna annyira elverni, elég lett volna csak egy picit! :P

    VálaszTörlés