2012. március 23., péntek

Defense VS. QB II.rész

Előző bejegyzésemben említettem, nem csak a snap előtt kell olvasni a védelmet, hanem a snap és a labda eldobása közötti néhány másodpercben is. Ezt nevezzük post-snap readnek. Ilyenkor a pre-snap read során begyűjtött információkat vegyítjük a snap után bekövetkező változásokkal.

Megfelelő olvasáshoz rendkívül fontos, hogy az irányító dropback közben ne lefelé tekintsen és a földet nézze, hanem az adott playben megfelelő kulcsot olvassa. Minden play-nél vannak ún. kulcsok. Ezek határozzák meg a játék végkimenetelét. Többnyire a flat defender az első kulcs, aki elárulja, milyen védekezési formát választottak. (2 safety-s felállásban pl. cornerback, 1 safety esetén will linebacker,vagy strong safety)

Will linebacker pozíciója a hot read olvasása miatt is fontos. A snap után az irányító első lépésénél azonnal rá kell pillantania, ugyanis rengeteg esetben érkezhet érintetlenül, amiből órási mészárlások szoktak kikerekedni, ha az irányító nem figyel rá. Amennyiben a Will blitzel, a képen "H"-val jelzett játékos előtti terület szabadabbá válik, így azonnal támadási felületet ad. Ilyenkor az elkapó az üres területbe fut és már várja is az érkező labdát. 



Vegyünk egy másik példát. A kép alapján cover 2-t látunk, amit a cornerek és safety-k felállásából már ki lehet következtetni. Pirossal berajzoltam egy játékot, ami cover 2 ellen tökéletes fegyver. A running back lent tartja a cornerbacket-t, innentől kezdve csak a strong safety-t kellene figyelni, és az ő helyzete alapján választani a tight end, és a wide receiver közül.


Azonban a snap után arra lehetünk figyelmesek, hogy a cornerback megy hátra a harmadába, így feltehetőleg valamilyen transzformáció ment végbe a defense-nél. (Ilyenkor legegyszerűbben a cornerback csípője árulkodhat, ami azonnal megmutatja, merre fog indulni a játéknál)Következő kulcsunk azonnal a strong safety lesz, aki a hátsó zónából fog loholni a flat zónájába. A kialakult cover 3 ellen azonban a felrajzolt play nem kivitelezhető, csak ha az irányító erőlteti valamelyik célpontját.



Ezért az egyetlen lehetőség a kulcsok mihamarabbi olvasása lesz. Így két opció marad. A tight end is olvasva a védelmet,nem a pálya középső részét támadja, hanem kicsit kijjebb sodródik, így esély nyílik arra, hogy a free safety ne érjen oda a saját és a jobb oldali cornerback harmadának közötti határára. Másik variáció pedig a running back marad, akinek minél előbb oda kell dobni, hogy elegendő területe maradjon.
A legnehezebb az egészben, hogy ezt a másodperc töredéke alatt kell felismerni, amit csak rengeteg gyakorlással lehet kivitelezni. Emellett elengedhetetlen, hogy a tight endek,elkapók,runningbackek is ismerjék a defense coverage-eket, ugyanis idomulni kell az adott védelmi sémához.

Ezzel a rövid bejegyzéssel csak 2 gyakori post-snap read esetet próbáltam meg érzékeltetni, természetesen rengeteg szituáció van, ami befolyásolja a játékot, de egyesével nem lehet őket leírni,ábrázolni, annyi van. A legfontosabb a kulcsok olvasásában rejlik, amihez a defense sémák ismerete szükséges. Következő lépésekben ezért a különböző coverage-ek lesznek terítéken.



2012. március 20., kedd

Defense VS. QB I.rész

Itthon sokan azt hiszik, az irányító dolga csupán a handoffokból és a passzolásból áll. Azonban egy tökéletes játék végrehajtása nem csupán a labda eldobásából áll, minden sikeres játék egy tökéletesen megkomponált folyamat eredménye. Ma a defense play előtti olvasása lesz terítéken passz szituációknál.


Miután megvan az aktuális játék fajtája, és a támadóegység feláll a vonalra, onnantól kezdődik az irányító egyik legfontosabb feladata. Ezt hívják pre-snap readnek. Ilyenkor az irányító feladata a védelem játékának felismerése, illetve a megszerzett információk keresztezése a saját játékával. Amennyiben a látottak alapján úgy tűnik, a saját játéka halott, egy okos, tapasztalt irányító azonnal változtat.

Először a safety-k számát, és elhelyezkedését érdemes megnézni. Ha egy van a pályán, leggyakrabban cover 1, vagy cover 3-at választják. 2 safety esetén többnyire cover 2 zone, vagy cover 2 man lesz a védekezési forma. (természetesen megannyi változat van,de erről későbbiekben) Abban az esetben, ha a safety-k mélyen vannak, érdemes inkább futni, amennyiben a szituáció-tehát az eredmény,és a hátra lévő idő-engedi. Ha közel vannak, és mindenképpen passzolni akarunk, a play-action fake behívása rendkívül hasznos lehet, hogy a safety-ket, linebackereket a pálya közelebbi területén tartsuk. Irányítóknál alapvető tudás a defense felállások ismerete legalább annyira, mint a saját playbookjuk ismerete. Sajnos több ízben is tapasztaltam itthoni irányítóknál, hogy fogalmuk sincsen a defense alapvető dolgairól, pedig anélkül ezerszer nehezebb, egy komolyabb ellenfél ellen pedig teljességgel lehetetlen az eredményes játék. Többek között azért is fontos, mert minden védekezési sémának van gyenge pontja, ahol a leginkább sebezhető, és minden értelmes playbook úgy van felépítve, hogy az összes defense séma ellen legyen néhány játék.



Safety-k után a cornerek elhelyezkedése is sokat elárulhat az adott védelemről. Például ha loose man szituáció van, vagyis a corner távol áll a receivertől, akkor a rövidebb route-okkal érdemes operálni. Bump-and-runnál azonban főleg a hosszabbak, például fly, corner,post,deep out,stb. route-ok lehetnek eredményesebbek.

Végezetül a linebackerek és a defensive line felismerése következik, mert egy 4-3 cover 2-nél teljesen másképp oszlik fel a pálya közepe, mint egy 3-4 cover 2-nél, ezáltal a gyenge pontok eltolódnak a pályán.

Miután felismertük, mit mutat a védelem, hasonlítsuk össze a saját játékunkkal. Ha olyan játékunk van, amit pont lefed az ellenfél védelme, azonnal át kell hívni olyanra, aminél az adott route az ellenfél gyenge pontját támadja.
Olvasni kell a potenciális blitzeket. Az esetek nagyobb százalékában az ellenfél mutatja. Ilyenkor a fal blokkolási sémáját kell összevetni az ellenfél felállásával, vagyis jut-e elég blokkoló az érkező nyomás ellen, vagy el kell tolni a falat valamelyik irányba. Illetve, ha valaki szabadon érkezik, akkor a hot read működhet-e, mert ha nem, akkor a snap előtt váltani kell.

Lehetséges mismatchek keresése a következő feladat. Ez lehet magasság-,képesség-, vagy szituációbeli előny számunkra. Ha egy másfél fejjel alacsonyabb corner védekezik a receiverünkön, azt érdemes kihasználni, de azt is mihamarabb fel kell ismerni, ha szimplán lassabb. Vannak olyan szituációk is-idehaza rengeteg-, amikor egy linebacker védekezik receiveren. Ez óriási hiba, amit kiméletlenül ki kell használni, ameddig nem reagálnak rá legalább egy extra defensive backkel.

Játékunkat főleg segítheti, ha már láttuk az ellenfelet. Ezért érdemes kilátogatni egy mérkőzésükre, vagy beszerezni egy videóanyagot, ugyanis minél több esetet látunk az ellenfél védelméből, annál gyorsabban és hatékonyabban tudunk olvasni.

Végezetül arra hívnám fel a figyelmet, hogy nem szabad abba a hibába beleesni, hogy a pre-snap readben váltig megbízunk. A védelem célja ugyanis az irányítók összezavarása, ezért sok esetben mást mutatnak, mint amit játszani fognak. Ezért kell olvasni a play közben is, ami a következő bejegyzésem témája lesz.